среда, 7. новембар 2012.

Maksimumi/minimumi

MAKSIMUM hladnoće usred zime!
MAKSIMUM potrošnje toplotne energije za grejanje, radijatori se pomamili, “gutaju li, gutaju” energiju, samo u Beogradu preko 40 miliona kilovat-sati toplote dnevno!
MAKSIMUM potrošnje uvoznih energenata, gasa i nafte, što stvara u Beogradskim elektranama rekord u dnevnoj potrošnji gasa od 3,1 milion kubnih metara i 600 tona mazuta!
MAKSIMUM dnevih troškova za energente u Beogradskim elektranama od 170 miliona dinara!
MAKSIMUM u proizvodnji struje u EPSu, koji ostvaruje do sada nezabeleženi dnevni rekord od preko 160 miliona kilovat-sati struje!
MAKSIMUM u bačenoj toploti iz TENT-a koja greje Savu i okolni vazduh sa novim rekordom koji je prema današnjim instalisanim toplotnim kapacitetima u Beogradu dovoljan za grejanje dva Beograda ili pola Srbije!
MAKSIMUM emisija zagađivača vazduha, vode, zemlje i ugljen-dioksida, koji izaziva klimatske promene, zbog čega dobrim delom imamo zimus ovakvu hladnoću, odnosno prošlog leta onoliku sušu, a koji nastaju sagorevanjem uglja u TENT-u i gasa i nafte u Beogradskim elektranama! Srbija je veliki emiter ugljendioksida izraženo kroz emisije po glavi stanovnika ili po 1000$ BND. Uvođenje poreza na emisije ugljendioksida od 20 evra po toni u EU od 2013. niko ne uzima ozbiljno u obzir jer smo mi uvek spremni da plaćamo razne neefikasnosti!
MAKSIMUM gubitaka energije u proizvodnji, transportu, distribuciji i potrošnji, neprimerenih standardima 21. veka!
MAKSIMUM “čuvanja socijalnog mira” sa “neadekvatnim” cenama energije koje ne mogu ni da budu adekvatne ako postoji prethodni maksimum!
MAKSIMUM potencijala u biomasi svuda oko nas, koja, ako se koristi kao obnovljiv izvor energije, čuva naš glavni fosilni energent – ugalj i drastično smanjuje uvoz gasa i nafte iz dalekih zemalja!
MAKSIMUM ličnih interesa koji se ostvaruju iz energetske i ekološke neefikasnosti, iz uništavanja prirodnih resursa, životne sredine, zdravlja i siromaštva ljudi!
MAKSIMUM “liderstva” u proizvodnji energije na Balkanu a i šire, na žalost “crne” i rasipničke.
MAKSIMUM nečinjenja i “ćemo, ćete, će” bez kvantifikovanja obaveza u određenom vremenskom intervalu!
MAKSIMUM državnih odluka i ekonomskih mera koje teraju građane Srbije da se greju strujom, uvoznim gasom i naftom, a dozvoljavaju da se kod nas proizvedeni peleti, briketi, balirana slama i kukuruzovina izvoze u Italiju i Nemačku, koje na taj način smanjuju svoju zavisnost od fosilnih energenata – gasa i nafte!
MAKSIMUM energetske zavisnosti, ekološke ugroženosti, rasipanja svih svojih resursa i nebrige oko interesa građana Srbije!
MAKSIMUM finansijskih izdataka za uvoz nedostajuće struje, uvoz gasa i nafte, što stvara sve veći rast spoljnotrgovinskog deficita i sve veće uzimanje kredita koji su za državu i narod svilen gajtan oko vrata!
MAKSIMUM izjava političara i zvaničnika Vlade da će se početak ove godine pamtiti ne samo po sportskim rekordima (vaterpolista, rukometaša i Noleta), nego i po rekordima u proizvodnji energije!!



Sve MAKSIMum do MAKSIMumA!
Sve MINImUM do MINImUMA!

Нема коментара:

Постави коментар